افسردگی یک اختلال روانی است که اخیرا رو به افزایش می باشد به نقل از سازمان بهداشت جهانی ۳۵۰ میلیون نفر که ۵ درصد جمعیت کل جهان را شامل می شود دچار افسردگی هستند و خبر خوب اینست که در شدیدترین حالت نیز این بیماری قابل درمان است به گفته ی وزیر بهداشت به نقل از همشهری آنلاین، بیش از ۱۲ درصد مردم ایران افسرده هستند.
به تازگی پژوهش ها و مقالات متعددی در زمینه بررسی تاثیر گذاری زعفران این ادویه سنتی ایران بر درمان افسردگی صورت گرفته است.
در یکی از این مقالات به بررسی مقایسه ای دوزهای مختلف زعفران در بیماران مبتلا به افسردگی خفیف و متوسط می پردازد. در این پژوهش اثرات بالینی ضد افسردگی ۴۰ و ۸۰ میلی گرم عصاره هیدرو الکلی زعفران بر روی ۶۰ بیمار مبتلا به افسردگی خفیف و متوسط به مدت شش هفته انجام شد که نتیجه این مطالعه بیانگر بیش تر بودن اثرات روزانه ۸۰ میلی گرم زعفران بدون افزایش عوارض جانبی در بیماران با افسردگی خفیف و متوسط سرپایی است.
تجربیات بالینی بسیاری از روان پزشکان بیانگر این موضوع می باشد که بیماران به علت عوارض جانبی یا ترس از مصرف داروهای شیمیایی همکاری مناسبی جهت مصرف دارو ندارند که این امر باعث عدم درمان بیماران می شود. مطالعات نشان داده اند که طب گیاهی می تواند همانند درمان های رایج افسردگی در بیماران مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط موثر باشد یکی از این گیاهان زعفران است که اثرات زعفران در بررسی های اخیر در درمان افسردگی ثابت شده است.
در چند کار آزمایی بالینی اثرات زعفران با فلوکستین و نیز با ایمی پرامین مقایسه شده است و نشان داده که اثرات درمانی زعفران با این داروها برابر است، همچنین زعفران در مقایسه با پلاسبو اثرات درمانی مشخصی داشته است.
منبع
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
مقاله: بررسی مقایسه ای دوزهای مختلف زعفران در بیماران مبتلا به افسردگی خفیف و متوسط